1 Ekim 2013 Salı

ORTAYA SALATA 3 - EV YAPIMI SEZAR SALATA SOSU

Salads Series 3 / Hand Made Caesar Salad Dressing 





Tekrar merhaba, serinin 3. bölümünde iyi bir sezar salatanın gerçekten iyi bir sezar salata olması için veya sadece sezar salata bile olabilmesi için olmazsa olmazımız bu salatanın özel sosu. Bir salataya hangi salata olursa olsun yapacağımız en büyük kötülük ne kadar orijinal tarife yakın bile olsa hazır sos kullanmak olacaktır.

Hazır salata sosları niçin yeterince iyi değildir ve tercih edilmemelidir,
* Birden fazla gıda kimyasalı içerir
* Temelde tüm sosların renkleri farklı olsa da lezzet olarak birbirine çok benzerler
* Açıldıktan sonra hızlı bozulurlar
* Pahalıdır

  Niçin ev yapımı sos
* Gıda kimyasalı içermezler
* İçine birbirine uyabilen malzemeleri kattıkça yeni lezzetler elde edersiniz
* İhtiyacınız kadar üretebilirsiniz ve taze tüketirsiniz
* Taze malzemeler kullanıldığından sağlıklıdırlar
* Ucuza mal-olur




Orijinal tarifte kullanılan malzemeler açısından en yakın tarifi sizlere aktarmaya çalışacağım. Öncelikle orijinal sosta mayonez yerine yumurta sarısı kullanılıyor fakat çiğ kullanımda salmonella riski vardır ve yapılacak yarı ısıl işlemlerle bile bunu tam olarak ortadan kaldırmak mümkün olmayacaktır.

Yinede ben yumurta sarısı kullanırım diyorsanız yuvarlak bir kaseye kırdığınız yumurta üzerine kaynamış su dökerseniz beyazı ve sarının ayrıldığını göreceksiniz. Aldığınız sarının ise ısıl işlemden dolayı salmonella riski neredeyse kalmamış olacaktır.



Yumurta sarısı, soslar için lezzetli ama riskli olanı, esasen ev yapımı mayonezde bile durum tam olarak böyle lezzet var risk de var. Hazır mayonezler de ise tadının baskınlığından dolayı diğer tüm her şeyin önünde kalan bir lezzet bencilliği hakim... O zaman mayonezi de az kullanalım lezzet versin yeter.

Eee peki biz ne kullanacağız derseniz yoğurt ve süt kreması karışımı ya da direkt olarak kefir kullanabilirsiniz.. Benim tercihim kefir. Sos hazırlığı sırasında az mayonez ve kefiri ayrı bir kapta çırparak sırası gelince sosa dahil edebiliriz.

Sezar Salata Sosu Malzemelerimiz,
( 1 porsiyon için )

* 10 gr Sardalya Ançuez ( Bütün )
* 20 gr Parmesan Peyniri  ( Rendelenmiş )
* 1,5 çay kaşığı Worcestershire sos
* 2 diş sarımsak
* 1/2 çay kaşığı Dijon hardal
* 1 çorba kaşığı Limon
* 3 çorba kaşığı Kefir
* 1 çorba kaşığı Mayonez
* 1 çorba kaşığı Zeytin Yağı
* Kara biber ve tuz


( Yukarıdaki ceviz resmini soracaksınız. Cevizi direkt olarak yada çekilmiş olarak sosa katmıyoruz, iki adet kabukları soyulmuş ve el ile birkaç parçaya ayrılmış iç cevizi 0,50 lt  sızma zeytinyağı içinde en az iki ay bekletiyoruz.  Cevizle zenginleştirilmiş sızma zeytinyağı salata da değil ama sosta kullanabiliriz. Bu sosunuza buruk bir lezzet katacaktır. )




Sardalyaları ( 2 fileto parça veya 1 bütün sardalya yeterli olacaktır ) tahta üzerinde 1 çay kaşığı ançuezin kendi yağı da  ilave edilerek bıçakla doğrayarak ezin ve püre haline getirin. 

Hardal, Worcestershire sosu, Sarımsaklar, Limon ve Mayonez-Kefir karışımını blender ile iyice karıştırın daha sonra bu karışıma sırası ile zeytinyağını ve sonrasında toz parmesan peynirini de ilave ederek iyice karışmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika blender içinde beklettikten sonra keyfinize göre tuz ve karabiberi ilave edin.

Afiyet olsun.
Dilek T.













  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder