6 Ekim 2013 Pazar

HOBİ ODALARI / HOBBY ROOMS

               


Herkese tekrar merhaba, önemli bir konu değil mi.. Hobi odaları.. Özellikle hobi tutkunu insanlar için ki, bende aralarındayım. 

Çok büyük bir sıkıntıdır, bir hobi ile uğraşan insanlar iyi bilir. Tüm malzemeler mevcut yaşam alanının çeşitli yerlerine, halının üzeri, masanın kenarı, koltuğun kolçağı, iki tane sehpa her şey serilir ve çalışmaya çalışılır ve tekrar tekrar serilir ve toplanır, bir ömür devam eder bu ritüel. 

Yazım zaten maalesef ki evinde hobileri için yer ayırma veya oluşturma imkanı olmayanlardan çok, bu imkanı olup da bunu nasıl değerlendireceğini planlayanlar ve gelecekte planlayacaklar için.. 






Konu, aynı zamanda içinde bir sürü spesifik alt başlığı da incelememi gerektirdi. Çalışma masası ve tezgahı, aydınlatma, havalandırma, tesisat, depolama bunlardan bazıları insan araştırırken ihtiyacını da ortaya koyunca neler neler bir den önemli olabiliyor.

Efendim, sırayla gidelim..

ÇALIŞMA TEZGAHI  veya  ÇALIŞMA MASASI






Üzerinde çalışılacak ve en çok vakit geçirilecek ögelerden bir tanesi. Mekanın alanına göre geniş ve uzun olması tercih sebebi olmalıdır. Devam eden bir işin birden fazla parçasını ve aşamasını aynı tezgah, masa üzerinde kaldırmadan veya yer değiştirmeden yapmak avantaj sağlayacaktır.

Tezgahın bir kısmı mutlaka cam kaplama veya normal malzemenin üzerinde cam bulundurularak değerlendirilmelidir. Cam,çalışmalar sırasında kesim, boyama ve ölçüm gibi işlerin yapılmasını ve sonrasını kolaylaştıracaktır. 

Tezgah üzerinde, cam altında da bulunabilir şekilde bir uzunluk ve açı ölçüm pedi yerleştirmek ölçümlerle alakalı olarak sürekli yer değiştirmemizi engelleyecektir. 







AYDINLATMA ve HAVALANDIRMA

İki çok önemli alt başlık. Elimizdeki seçeneklere göre en iyisini nasıl yaparız ?
Çoğunlukla gündüzleri de çalışacağımızı düşünerek hem aydınlatma, hem de havalandırma için en ideal ilk çözüm doğal olanı. Dışarıya bakan geniş pencereleri kullanmak her ikisi içinde en sağlıklı ve sürdürülebilir en ekonomik çözüm.









Ama mutlaka gece veya daha fazla ışık gerektiren durumlar için raylı sistemle tavana veya kollu teleskobik sistemlerle duvara monte edilmiş projektör lambalar ideal seçimler olacaktır. Yine tavan ve duvarlara monte edilecek pervaneler ve özellikle boyama kısmında kullanılacak duvara yada tavana monte davlumbaz sağlıklı bir çalışma ortamı için gereklidir.

Boyama kısmı için uygulanmış ekstra aydınlatmalı bölüm ve hemen arkasında duvarda konumlanmış davlumbaz. Küçük ve işlevsel bir boya atölyesi oluşturulmuş. 

Ekstra masa üzerine vaya duvara monte edilecek lambalarda Dimer kullanarak ayarlanabilecek ışık kuvveti hem elektrik tasarrufu hem de daha kaliteli bir görüş imkanı sağlayacaktır. Havalandırmanın ise yeterli düzeyde olması uzun zaman geçireceğimizi düşünerek planladığımız odada kesinlikle rahat etmemizi sağlayacak en önemli faktörlerdendir.


TESİSATLAR

Yine bu konuda iki tesisat zorunluluğundan bahsedeceğim. Hiç kuşkusuz ki bunlardan ilki elektrik tesisatı. Kaliteli bir kablolama, birbirinden ayrılmış sigorta sistemi, kaliteli malzeme seçimi ile ilk adımı geçiyoruz. Kabloların duvar içinden geçeceğini düşünerek, çalışma tezgahından 15 - 20 santimetre yukarıya duvara monte edilecek ve yarım metre ara ile sıralanacak ikili veya üçlü priz grupları elektrikli el aletleri ve benzeri malzemenin sağlıklı ve konforlu kullanılmasını sağlayacaktır.

Bir bilgisayar, modem, yazıcı, tarayıcı, kompresör, küçük kesici delici el aletleri ile elektrikli zımparalar, kompresör, boya tabancası, dikiş makinesi, soğutucu, ekstra lambalar ve fanlar, hava tabancası ve kurutma makinesi, lehim tabancası, silikon tabancası elektrikle çalışacak muhtemel ekipmanımız olacaktır.


Sağ tarafta lavabo monte edilmiş çalışma tezgahı görülmektedir.




Diğer tesisatımız ise su ile alakalı olacaktır. İyi ve yeteri kadar işlevsel olmaya aday bir hobi odası içinde mutlaka bir musluk ve lavabo bulunmalıdır.


DEPOLAMA ve DÜZENLEME ÜNİTELERİ ile RAF SİSTEMLERİ

Yine önemli bir konu daha. Duvarlar ve tezgah altları ile dolaplar kullanılarak oluşturulacak sistemler bize dağınık olmayan rahat bir çalışma ortamı sunacağı gibi aynı zamanda malzemelerinde ömrünü uzatarak tasarruf sağlayacaktır.

Duvara monte edilen raflar ve kasa çekmece üniteleri, mıknatıs ile kullanılacak metal panolar, rulo saklama ve kesme imkanı sağlayan boru sistemleri, delikli panolarda uygulanabilecek çubuklu sistemler ve benzerleri. 














ZEMİN

Kolay temizlenebilen, tek renk, leke tutmayan gerektiğinde yıkanabilen epoksi bazlı zemin kaplama malzemeleri tercih edilmelidir. Normal dört ayaklı sandalyeler yerine zemin üzerinde kolayca hareket edebilen tekerlekli ve rahat koltuklar düşünülmeli ve çalışırken bizi rahatlatacak bir müzik sistemi unutulmamalıdır.

Diğer aile fertlerinin ve misafirlerimizin de bizle beraber vakit geçireceği düşünülerek tasarlanan hobi odaları uzun saatler süren çalışmaların keyif alınarak yapılacağı mekanlar olmalıdır.  



Sevgiler. Dilek TOL








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder