7 Ekim 2013 Pazartesi

SANAT VE HOBİ İÇİN GERİ DÖNÜŞÜME UYGUN MALZEMENİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ - 1 Re-Evaluation of Recycled Material Suitable For Art & Hobbies - Part 1



Geri dönüşüm konusunun sadece biliniyor olmasının bile değil, tüm detayları ile, artık tüm dünya için ne kadar önemli ve ne kadar hassas bir konu olduğu ile alakalı burada kafanızı şişirmek istemiyorum.

Zaten yeterince politikacı, sivil toplum örgütü, rasyonel aktivist  konunun kuramı ve politikası ile, bir o kadar bilim adamı, kimyager, mühendis ise teknik detayı ile uğraşıyor.

Geri dönüşüme uygun malzemelerle sanat yapmak da tam olarak aslında benim konum değil, fakat geri dönüştürülebilirliğe uygun malzeme, hobi kelimesinin sınırları içine girdiği zaman ! Durun orada bakalım, bu benim işim..

Öncelikle şu na karar verelim ve kendimizi konu ile alakalı saçma kavram sıkıntısından kurtaralım. Adı sanat hobi her ne ise kullanılan geri dönüşüme uygun malzeme bu alanda kullanıldığı zaman maalesef geri dönüşmüş olmuyor...

Yani bir tesiste işlenip eritilip şekli ve içeriği biraz değiştirilip başka bir hale gelmiyor..
O zaman ne oluyor ?


Biz geri dönüşüme uygun malzemeyi alıyoruz ve onu geri dönüştürmeden tekrar belki biraz şeklini değiştirerek kullanıyoruz. Peki bunun faydası var mıdır dersek, tabi var. Sonuçta bu durum için yeni bir kaynak malzeme ve ürün tekrar üretilen bir ham madde kullanmıyoruz. Ama geri de dönüştürmüyoruz..

Politikadan kaçalım dedim bu seferde maddenin kavramı üzerinde çakıldım kaldım,

Sıkça kullanıyorum ama,    Efendim; Konu başlığı altındaki ilk yazım birinci bölümüm cam şişelerin üzerinde bulunan metal kapaklar ile alakalı..

Bunlar dört ana şekilde hobi amaçlı kullanılmış,

* Kapakları ezerek ve ezmeden bir şeyleri kaplamak için,
  ( Bu inanın çoook geniş bir hayalgücü ile karşımıza çıkıyor, ev de kaplayan var,   arabada. Duvara                    fayans olarak döşeyen de var.)




















* Kapakların içini minik bir yüzeye detaylı figür ve resimler çizerek dekoratif objeler yapmak için,
* Çevre bilinci yüksek "Eco Friendly" takı ve aksesuar üretmek için,


















* Yakından bakınca anlaşılamayan ama uzaktan bakınca ne olduğu kolayca anlaşılan tabloları, mozaik    uygulaması ile yapmak için,



Bence hepsi geçerli, kendinize yakıştırırsınız yada yakıştırmazsınız ama hepsi sonuçta bir, "geri dönüşüme uygun malzemenin yeniden değerlendirilmesi" başlığının altında toplanabilir nitelikte.

İşin hobisel anlamında detayına da girersek, ezme yada düzleştirme işleminin yumuşak bir bezin içinde çekiçle vurma işlemi yapılarak düzleştirme işleminin yapımı sırasında kapaklara ve elimize en az zararı vereceğimiz aşikar. Bir de işkence diye tabir edilen pres aletinde kapağın kenar kısmını ince bir yan keski ile keserek presleyerek düzleştirmek de mümkün.



Geri kalanı ise yapıştırmak yada monte etmek ile alakalı, bunun için silikonda kullanılabilir, çivi de. Bu da tam olarak sizin neyi kaplamak istediğinizle alakalı.

Geri kalanı da zaten resimlerde rahatlıkla görünebiliyor. Bence mantıklı ve güzel bir malzeme
eski adı ile " GAZOZ KAPAĞI "

Kolay gelsin, İyi haftalar..
Dilek TOL















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder