29 Eylül 2013 Pazar

ORTAYA SALATA 2

SALATALARIN EN BİLİNENİ HAKKINDA AZ BİLDİKLERİMİZ
" TABAĞIN DIŞI "

Evet, hemen hemen hepimiz bir restoran yada kafede otururken tercihimizi salatadan yana kullanacaksak; çoğu ilk gittiğimiz yerde bile daha menüye göz atmadan aklımıza gelen iki salata vardır... Şefin Salatası ( bu konu daha sonra incelenecek ) ve Sezar Salata .....


Yanılmıyorum, bu tamamen böyle oluyor değil mi? Salatayı tek yemek olarak tercih ettiğimiz öğünlerin ilk akla gelenleri ...

Peki nedir bu Sezar Salata ?? Türk icadımı ? Yoksa Roma İmparatoru Jul Sezar' dan mı geliyor ismi ?
Nedir tam olarak ?


Merak edip araştırdıktan sonra, yediğim her yerde şefe yada kafe sahibine sordum ve sonuç :

- Bilen  %2 ..  Bilmeyen  %98
- Doğru Yapan  %4 ..  Yanlış yada Eksik Yapan   %96

Yani durum vahim, ne yapan, ne satan, ne de satın alan maalesef bunun ne olduğunu bilmiyor.
( Müşteriler üzerinde herhangi bir anket çalışması yapmadım, hazırlayan tarafında oran bu çıkınca bunun korkunçluğu zaten müşteride de aşağı yukarı oranın buna yakın olduğunu gösteriyor, keza tüketenin üreteni eğitemediği durumlarda herkes yediğine razı oluyor )

Uzatmayalım efendim lafı, amacım bilmişlik taslayarak ukala bir şekilde ahkam kesmek değil.. Bizde bilmiyorduk araştırdık... İçinizden bilmeyenler için yazılmış olsun bu yazıda, amaç bilgiyi paylaşmak..

Devam ediyoruz;

Hikayemizin başrol oyuncusu 1896 yılında İtalya, Lago Maggiore yakınlarında doğan Caesar Cardini ve kardeşi Alex.  Cardini kardeşler birinci dünya savaşı sonrasında  20 li yaşların başında Amerika San Diego  ya taşınırlar ve bir süre sonra sınır komşusu  Meksika Tijuana'da  bir Meksika'lı olan ve daha sonra evlendiği Camille ile küçük bir restoran açarlar.


İlk Restoran
1924 yılı Temmuz ayında  Restoranda işlerin de yoğun olduğu bir gün Sezar siparişlerden bunalır ve kısıtlı kalan malzeme ile siparişi veren herkese yemek salata karışımı bu salatayı hazırlar, üzerinde de ızgara edilmiş tavuklar.... 


Caesar Cardini

Salata o kadar tutar ki, özellikle Los Angeles ve Hollywood dan gelen hafta sonu turistleri sadece Sezar Salata yemek için bu restorana gelirler. Doğal olarak her alanda popülerliğin hızlı şekilde artarak yayılmasını ve duyulmasını kolaylaştıran Amerikan toplumu  salatayı kısa sürede inanılmaz popüler hale getirir.



Bunun hemen sonrasında aile içi uyuşmazlık ve ortaklar arasında yaşanan sıkıntılar bir kaç bölünmeye ve salatanın gerçek sahibi ve sosu ile beraber mucidi hakkında farklı teoriler ve iddialar ortaya atılsa da Sezar Cardini kendi ismini verdiği yemeğin tek ve gerçek sahibi olarak tanındı ve ürün günümüze kadar popülerliğini Amerika dışına da taşırarak gelebildi. 

Ekstra: Sezar'ın kardeşi Alex'in ayrıldıktan sonra açtığı restoranlarındaki menülerinde ürün, " Orijinal Alex Cardini Sezar Salatası"  olarak yer almıştır. Yine aileden başka fertlerin açtığı restoranlarda da "Aviator Salad - Pilot Salatası " olarak aynı salata yapılmaya ve satılmaya çalışılmıştır.



Daha sonra salatanın sosu bir sos firması ile anlaşma yapılıp orijinal tarife sadık kalınarak seri üretime başlanmıştır. (1948) Daha Sonra salatanın sosu  T.Marzetti Food. Inc. şirketi tarafından satın alınmıştır. Günümüzde hala bu firma tarafından üretimi ve dağıtımı yapılan sos, tüm dünyada orijinal tarifle yapılan salatalara lezzet katmaya devam etmektedir.

Gıda ile alakalı çeşitli resmi ve özel otoriteler tarafından defalarca 
ödüllendirilen Sezar Salata ve Sosu dünyanın en bilinen salatası olmayı sürdürmektedir.

( Ortaya Salata 3 : Orijinal Tarifler Geliyor ... )   
kaynak :  xrecent.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder